0

CTET Solved Questions of Previous year Papers Set 4

CTET Solved Questions of Previous year Papers set 4

Solved questions of Previous year papers of CTET of CTET of years 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 is available here. CTET paper is conducted by CBSE. With these Questions, candidates can easily learn about the level of questions. This set of questions contains 30 questions of Child Development. Candidates preparing for CTET exams are advised to solve other previous year papers of CTET besides these Questions. Link to practice other questions of previous year paper of CTET is given at the end of this article. They are useful to understand exam pattern, and also to practice for upcoming Central Teacher Eligibility Test. Candidates can try to attempt these as sample papers also to build speed, accuracy and become familiar with answering questions asked from CTET syllabus.

Instructions for Candidates

1. CTET Paper 1 has five Parts, I, II, III, IV and V, consisting of 150 Objective Type Questions, each carrying 1 mark:

Part I: Child Development and Pedagogy (Q. 1 to Q. 30)

Part II: Mathematics (Q. 31 to Q. 60)

Part III: Environmental Studies (Q. 61 to Q. 90)

Part IV: Language I – (English/Hindi) (Q. 91 to Q. 120)

Part V: Language II – (English/Hindi) (Q.121 to Q.150)

2. Part IV contains 30 questions for Language I and Part V contains 30 questions for Language II. In this test booklet, only questions pertaining to English and Hindi language have been given. In case the language/s you have opted for as Language I and/or Language II is a language other than English or Hindi, please ask for a Test Booklet that contains questions on that language. The languages being answered must tally with the languages opted for in your Application Form.

3. Candidates are required to attempt questions in Part V (Language II) in a language other than the one chosen as Language I (in Part IV) from the list of languages.

SET 4 Child Development Questions for Practice

1. Cognitive development is supported by

(1) conducting relevant and well-designe tests as frequently as possible

(2) presenting  activities  that  reinforce traditional methods

(3)  providing a rich and varied environment

(4) focussing more on individual activities in comparison to collaboration

ANS : (3)  providing a rich and varied environment

2. Human development

(1) quantitative

(2) qualitative

(3) unmeasurable to a certain extent

(4) both quantitative and qualitative

ANS : (4) both quantitative and qualitative

3. The nature-nurture debate refers to

(1) genetics and environment

(2) behaviour and environment

(3) environment and biology

(4) environment and upbringing

ANS : (1) genetics and environment

4. Which of the following is a passive agency of socialization ?

(1) Health club

(2) Family

(3) Eco club

(4) Public library

ANS : (4) Public library

5. In  Vygotsky’s  theory,  which  aspect  of development gets neglected ?

(1) Social

(2) Cultual

(3) Biological

(4) Linguistic

ANS : (3) Biological

6. Which of the following stages are involved when infants “THINK” with their eyes, ears and hands ?

(1) Concrete operational stage

(2) Pre-operational stage

(3) Sensory motor stage

(4) Formal operational stage

ANS : (3) Sensory motor stage

7. Ria does not agree with Rishabh about setting up a class picnic. She thinks that the rules can be revised to suit the majority. This kind ofi peer disagreement, according to Piaget, refers to              

(1) Heteronomous morality                                                               

(2) Cognitive immaturity                                                                  

(3) Reaction                                                                                     

(4) Morality of cooperation                                                              

ANS : (4) Morality of cooperation

8. Which one of the following is a form of Sternberg’s Triarchic Theory of Intelligence ?

(1) Practical Intelligence

(2) Experimental Intelligence

(3) Resourceful Intelligence

(4) Mathematical Intelligence

ANS : (1) Practical Intelligence

9. Who developed the first intelligence test ?

(1) David Wechsler

(2) Alfred Binet

(3) Charles Edward Spearman

(4) Robert Sternberg

ANS : (2) Alfred Binet

10. Phonological awareness refers to the ability to

(1) reflect  and  manipulate  the  sound structure

(2) speak fluently and accurately

(3) know, understand and write

(4) master the rules of grammar

ANS : (1) reflect  and  manipulate  the  sound structure

11. Gender discrimination in a classroom

(1) does not affect the performance of the students

(2) may  lead to diminished effort  or performance of the students

(3) may  lead  to enhanced  effort  or performance of the male students

(4) is done more by the male teachers than their female counterparts

ANS : (2) may  lead to diminished effort  or performance of the students

12. Which one of the following is an example of learning style ?

(1) Visual

(2) Accrual

(3) Factual

(4) Tactual

ANS : (1) Visual n

13. A teacher collects and reads the work of the class, then plans and adjusts the next lesson to meet student needs. He/She is doing

(1) Assessment of learning

(2) Assessment as learning

(3) Assessment for learning

(4) Assessment at learning

ANS : (3) Assessment for learning

14. Teachers who work under School Based Assessment

(1) are overburdened as they need to take frequent tests in addition to Monday tests

(2)  need to assign project work in each subject to individual students

(3) observe students minutely on a daily basis to assess their values and attitudes

(4)    feel a sense of ownership for the system

ANS : (4)    feel a sense of ownership for the system

15. “How do grades differ from marks ?” This question belongs to which of the following classes of questions ?

(1) Divergent

(2) Analytic

(3) Open-ended

(4) Problem – Solving

ANS : (2) Analytic

16. Girl students

(1) learn questions on Mathematics well but face difficulty only when they are asked to reason them out

(2) are as good in Mathematics as boys of their age

(3) perform  less  competently  in  spatial concepts than boys of their age

(4) possess more linguistic and musical abilities

ANS : (2) are as good in Mathematics as boys of their age

17. Difficulty in recalling sequence of letters in words and frequent loss of visual memory is associated with        

(1) Dyslexia

(2) Dyscalculia

(3) Dysgraphia

(4) Dyspraxia

ANS : (1) Dyslexia

18. ‘Education-of-all-in-schools-for-all’ could be a tagline for which of the following ?

(1) Cohesive education

(2) Inclusive education

(3) Cooperative education

(4)     Exclusive education

ANS : (2) Inclusive education

19. Fluency, elaboration, originality and flexibility are the factors associated with

(1) giftedness

(2) talent

(3) divergent thinking

(4) acceleration

ANS : (1) giftedness

20. Gifted students may he asked to spend more time on questions dealing with

(1) remembering

(2) understanding

(3) creating

(4) analysing

ANS : (3) creating

21. Learning disabilities in Mathematics can be assessed most appropriately by which of the following tests ?

(1) Aptitude test

(2) Diagnostic test

(3) Screening test

(4) Achievement test

ANS : (2) Diagnostic test

22. Concept maps are most likely to increase understanding of new concepts by

(1) transferring knowledge between content areas

(2) focusing attention on specific detail

(3) prioritizing academic content for study

(4) increasing ability to organize information logically

ANS : (4) increasing ability to organize information logically

23. According to the theory of social learning of Albert Bandura, which one of the following is true ?

(1) Play is essential and should be given priority in school

(2) Modelling is a principal way for children to learn.

(3) An unresolved crisis can harm a child.

(4) Cognitive development is independent of social development.

ANS : (2) Modelling is a principal way for children to learn.

24. Deductive reasoning involves

(1) reasoning from general to particular

(2) reasoning from particular to general

(3) active construction and reconstruction of knowledge

(4) methods including inquiry learning and heuristics

ANS : (1) reasoning from general to particular

25. When children learn a concept and use it, practice  helps  in  reducing  the  errors committed by them. This idea was given by

(1) E.L. Thorndike

(2.) Jean Piaget

(3) J.B. Watson

(4) Lev Vygotsky

ANS : (1) E.L. Thorndike

26. Which of the following skills is associated with emotional intelligence ?

(1) Memorising

(2) Motor processing

(3) Envisaging

(4) Empathising

ANS : (4) Empathising

27. The inner force that stimulates and compels a behavioural response and provides specific direction to that response is

(1) Motive

(2) Perseverance

(3) Emotion

(4) Commitment

ANS : (1) Motive

28.Which term is often used interchangeably with the term “motivation” ?

(1) Incentive

(2) Emotion

(3) Need

(4) Inspiration

ANS : (3)Need

29. motives deal with the need to reach satisfying feeling states and to obtain personal goals.

(1) Effective

(2) Affective

(3) Preservation-oriented

(4) Safety-oriented

ANS : (2) Affective

30. Which one of the following is a factor that affects learning positively ?

(1) Fear of failure

(2) Competition with peers

(3) Meaningful association

(4) Pressure from parents

ANS : (3) Meaningful association

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *