0

CTET Solved Questions of Previous year Papers Set 1

CTET Solved Questions of Previous year Papers set 1

Solved questions of Previous year papers of CTET of CTET of years 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 is available here. CTET paper is conducted by CBSE. With these Questions, candidates can easily learn about the level of questions. This set of questions contains 30 questions of Child Development. Candidates preparing for CTET exams are advised to solve other previous year papers of CTET besides these Questions. Link to practice other questions of previous year paper of CTET is given at the end of this article. They are useful to understand exam pattern, and also to practice for upcoming Central Teacher Eligibility Test. Candidates can try to attempt these as sample papers also to build speed, accuracy and become familiar with answering questions asked from CTET syllabus.

Instructions for Candidates (as given in Paper 1 of CTET 2011)

1. CTET Paper 1 has five Parts, I, II, III, IV and V, consisting of 150 Objective Type Questions, each carrying 1 mark:

Part I: Child Development and Pedagogy (Q. 1 to Q. 30)

Part II: Mathematics (Q. 31 to Q. 60)

Part III: Environmental Studies (Q. 61 to Q. 90)

Part IV: Language I – (English/Hindi) (Q. 91 to Q. 120)

Part V: Language II – (English/Hindi) (Q.121 to Q.150)

2. Part IV contains 30 questions for Language I and Part V contains 30 questions for Language II. In this test booklet, only questions pertaining to English and Hindi language have been given. In case the language/s you have opted for as Language I and/or Language II is a language other than English or Hindi, please ask for a Test Booklet that contains questions on that language. The languages being answered must tally with the languages opted for in your Application Form.

3. Candidates are required to attempt questions in Part V (Language II) in a language other than the one chosen as Language I (in Part IV) from the list of languages.

SET 1 Child Development Questions for Practice

1. Creativity is thought to be related to the concept of—

(1) crystallized intelligence

(2) convergent thinking

(3) divergent thinking

(4) fluid intelligence

ANS : (3) divergent thinking

2. The acceptable sound combinations of a language are specified in its rules.

(1) grammatical

(2)  syntactic

(3)  inflection

(4)  phonological

ANS : (4)  phonological

3. The position where thought patterns are influenced by language is called—

(1) linguistic determination

(2) cognitive bias

(3)  sociolinguistic genesis

(4) cultural tendency

ANS : (1) linguistic determination

4. Ravi  repairs appliances by testing hypothesis about the cause of the malfunction based on his experiences with the symptoms. He uses-

(1) algorithms

(2) mental set

(3)  heuristics

(4) insight

ANS : (3)  heuristics

5. Divya  often divides the assigned job into small tasks which she can handle easily. She is using–

(1) secondary elaboration

(2)  subgoal analysis

(3) functional fixedness

(4) reductionism

ANS : (2)  subgoal analysis

6. “Society determines   the   roles of male   and   female.”  This  statement articulates—

(1) gender as a hereditary endowment

(2)  gender as an intuitive construct

(3)  gender as a social construct

(4) gender as an inherent construct

ANS : (3)  gender as a social construct

7. Grading,  coding, marking and credit accumulation systems are some of the examples of—

(1) symbolizing position of children in the class

(2) depicting the academic progress in report card

(3) scoring procedure of assessment learners achievement

(4) evaluation procedure of answer sheets of the examination

ANS : (3)   scoring procedure of assessment learners’ achievement

8. Assessment of learners’  achievement helps the teachers to–

(1) evaluate  the effectiveness pedagogy

(2) make ability grouping of learners the classrooms

(3) prepare activity log for teaching

(4) maintain the performance record learners

ANS : (1) evaluate  the effectiveness pedagogy

9. Inclusive Education is based on the principle of

(1) equity and equal opportunities

(2) social existence and globalization

(3) world brotherhood

(4) social equilibrium

ANS : (1) equity and equal opportunities

10. The Rights of Persons with Disabilities Act has been enacted in the year—

(1)    1995

(2)    1999

(3)   2016

(4)    1992

ANS : (3)   2016

11. Children with individual differences should be taught in a school having teachers—

(1) trained to use different pedagogy to meet their diverse learning needs

(2) trained to teach children with specific individual differences

(3) trained to Make them homo-geneous learners to in different sections of their

(4) to classroom based on individual differences

ANS : (1) trained to use different pedagogy to meet their diverse learning needs

12. The  Right  of Children to Free and Compulsory   Education  Act, 2009 ensures  the  rights of children with disabilities to free education from

(1)   3 years to 18 years

(2)    6 years to 14 years

(3)   6 years to 22 years

(4)   6 years to 18 years

ANS : (4)   6 years to 18 years

13. Providing  teaching-learning material in  accessible  formats to the  diverse learners implies—

(1)  Universal Code of Teaching Practices

(2)  Universal Humanistic Approach of Teaching

(3) Universal Design of Learning inclusive Education

(4) Universal Ethical Considerate

ANS : (3)  Universal Design of Learning inclusive Education

14. ______ involves self-awareness and control of cognitive abilities, e.g, planning, reviewing and revising, etc.

(1) Metacognition

(2) Cognition

(3) Accommodation

(4) Centration

ANS : (1) Metacognition

15. When children think to interpret the received information according to their experience, it is called–

(1) creative thinking

(2) abstract thinking 

(3) concrete thinking

(4) reflective thinking

ANS : (3) concrete thinking

16. Teaching learners at varying levels of difficulty based on the  ability of individual learner is known as-

1) selective instruction

(2) precision teaching

(3)  errorless instruction

(4)  differentiated instruction

ANS : (4)  differentiated instruction

17. Maintenance is the specific stage of learning which is antecedent to stage of learning.

(1) motivation

(2)  independent

(3)  generalization

(4)  acquisition

ANS : (3)  generalization

18. Zajonc believes  that cognition  and emotion are—

(1) independent

(2) interrelated

(3) integrated

(4) interdependent

ANS : (1) independent

19. A teacher is teaching children by demonstration of a task to correct the performances of an already learned task . he is using _____ method of teaching.

(1)  observation

(2)  correction

(3) modelling

(4) imitation

ANS : (3) modelling

20. According to Mann and Janis, decision maker children analyze the problem, list the  alternatives and weigh each option for its advantages   and disadvantages. His behaviour reflects—

(1) vigilant

(2) outgoing

(3)  autocratic

(4}  surveillance

ANS : (1) vigilant

21. In thinking, a child as a problem solver evaluates the truth or likelihood of statements.

(1)  aesthetic

(2)  abstract

(3)  logical

(4)  creative

ANS : (3)  logical

22. The task in which the children get experience while enjoying themselves is known as–

(1) consumer type task

(2) producer type task

(3) problem type task

(4) drill and practice task

ANS : (1) consumer type task

23. Multisensory approach in teaching learning is the simultaneous are of visual, auditiory, tactile and ____ sense to enhance learning.

(1) vestibular

(2) perceptual

(3) observational

(4) kinesthetic

ANS : (4) kinesthetic

24. The development from central part of the   body  towards  peripheries  or extremities denotes the—

(1) principles of decentralized development

(2) principles of proximodistal development

(3)  principles of cascade development

(4)  principles of radiated development

ANS : (2) principles of proximodistal development

25. School is an institution of socialization of children where—

(1) school routines occupy the central position

(2) school activities occupy the central position

(3) schoolteachers occupy the central position

(4)  schoolchildren occupy the central position

ANS : (4)  schoolchildren occupy the central position

26. If you join a teacher fraternity and choose to dress like most of the others in your group, you are exhibiting.

(1) obedience

(2) comp liance

(3) conformity

(4) group identity

ANS : (3)   conformity

27. The concept of object permanence is attained during Piaget’s ____ stage of development

(1) preoperational

(2) concrete operational

(3)  formal operational

(4)  sensorirmotor

ANS : (4)  sensorirmotor

28. Individualized Education Programme is planned from the perspective of—

(1) Child-centered Education Programm

(2)  Open School Education Programme

(3)    c-Learning Education Programme

(4)  Special Education Programme

ANS : (1) Child-centered Education Programm

29. Between children begin months of age , most to combine words into short sentences while speaking.

(1) 18 and 24

(2) 24 and 30

(3) 30 and 36

(4)12 and 18

ANS : (1) 18 and 24

30. The concept of Intelligence Quotient or IQ was developed by–

(1) Biriet

(2) Stern

(3) Terman

(4) Galion(

ANS : (2)  Stern

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *