0

CTET Solved Questions of Previous year Papers Set 2

CTET Solved Questions of Previous year Papers set 2

Solved questions of Previous year papers of CTET of CTET of years 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 is available here. CTET paper is conducted by CBSE. With these Questions, candidates can easily learn about the level of questions. This set of questions contains 30 questions of Child Development. Candidates preparing for CTET exams are advised to solve other previous year papers of CTET besides these Questions. Link to practice other questions of previous year paper of CTET is given at the end of this article. They are useful to understand exam pattern, and also to practice for upcoming Central Teacher Eligibility Test. Candidates can try to attempt these as sample papers also to build speed, accuracy and become familiar with answering questions asked from CTET syllabus.

Instructions for Candidates (as given in Paper 1 of CTET 2011)

1. CTET Paper 1 has five Parts, I, II, III, IV and V, consisting of 150 Objective Type Questions, each carrying 1 mark:

Part I: Child Development and Pedagogy (Q. 1 to Q. 30)

Part II: Mathematics (Q. 31 to Q. 60)

Part III: Environmental Studies (Q. 61 to Q. 90)

Part IV: Language I – (English/Hindi) (Q. 91 to Q. 120)

Part V: Language II – (English/Hindi) (Q.121 to Q.150)

2. Part IV contains 30 questions for Language I and Part V contains 30 questions for Language II. In this test booklet, only questions pertaining to English and Hindi language have been given. In case the language/s you have opted for as Language I and/or Language II is a language other than English or Hindi, please ask for a Test Booklet that contains questions on that language. The languages being answered must tally with the languages opted for in your Application Form.

3. Candidates are required to attempt questions in Part V (Language II) in a language other than the one chosen as Language I (in Part IV) from the list of languages.

SET 2 Child Development Questions for Practice

1. Children  acquire  gender roles through  all  of  the  following, except—

(1) socialization

(2) culture

(3) tutoring

(4) media

ANS : (3) tutoring

2. One of the critiques of standardized tests has been that

(1)  their language is difficult to understand

(2)  the tests cannot be administered on large populations

(3) they do not give a clear picture of a child’s ability

(4) they  represent  largely  the mainstream culture and are therefore biased

ANS : (4) they  represent  largely  the mainstream culture and are therefore biased

3. The theory of multiple intelligence says that-,

(1) intelligence can be of several kinds

(2) paper-pencil tests are  not helpful

(3) intelligence can be multiplied with effective pedagogy

(4) intelligence  can  be  rapidly accelerated

ANS : (1) intelligence can be of several kinds

4. Teacher can utilize both assessment for learning and assessment of learning to—

(1) know learning needs of child and  select  teaching strategy accordingly

(2) assess child’s performance at periodic intervals and certify his/her performance

(3) monitor children’s progress and set appropriate goals to fill their learning gaps

(4) know children’s progress and achievement level

ANS : (4) know children’s progress and achievement level

5.  Which  one of the following is not  related  to  Continuous  and Comprehensive Evaluation?

(1) It is an integral part of teaching-learning process.

(2) It focuses    on child’s achievement        in            different learning areas.

(3) It is useful to label children as slow, poor or intelligent.

(4) It has been mandated by the Right to Education Act of India.

ANS : 3) It is useful to label children as slow, poor or intelligent.

6.  Giftedness  in  children  can  be attributed to—

(1) a resource-rich environment

(2) successful parents

(3) a disciplined routine

(4) an interplay between heredity and environment

ANS : (4) an interplay between heredity and environment

7. Children coming from socio economically disadvantaged back-grounds  need a classroom environment which—

(1) values and uses their cultural and linguistic knowledge

(2) discourages the use of their language so that they learn the mainstream language

(3) categorizes children based on their abilities

(4) teaches them good behaviour

ANS : (1) values and uses their cultural and linguistic knowledge

8. The intervention needed for creative and  talented  children  in  the classroom rests on—

(1) giving extra time to them

(2) being affectionate towards them

(3) giving them the responsibility of teaching other children

(4) use of customized and stimulating instructional methods by the teacher

ANS : (4) use of customized and stimulating instructional methods by the teacher

9. Which one of the following ways is not  a  suitable  way  to  help hyperactive children learn?

(1) Offering  alternative  ways  of learning

(2) Including physical activity in their daily schedule

(3) Reprimanding them often for being restless

(4) Breaking up a task into small, manageable segments

ANS : (3) Reprimanding them often for being restless

10. Patterns of divergent thinking identify children, who are

(1) dyslexic

(2) creative

(3) resilient

(4) disabled

ANS : (2) creative

11. Which one of the following does not describe the ways in which a teacher can  model problem solving for children in the classroom?

(1) Be honest  about  making mistakes while   solving something

(2) Use  vocabulary  like  think, ideas, trial and  different answers

(3)  Ask questions with convergent answers

(4) Discuss your thought processes about  solving  a  particular problem

ANS : (3)  Ask questions with convergent answers

12. Which one of the following is an emotion?

(1) Fear

(2) Attention

(3) Stimulus

(4) Memory

ANS : (1) Fear

13. A three-year-old child explains that milk is produced by a machine at the milk booth,Which one of the following offers the best explanation of the child’s understanding?

(1) The child’s answer is based on his/her experience of buying milk from the milk booth.

(2) The child has never seen cows.

(3) The child’s family does not offer a stimulating environment to the child

(4) The child has very limited exposure of the world.

ANS : (1) The child’s answer is based on his/her experience of buying milk from the milk booth.

14. Which one of the following best describes a teacher’s role?

(1) A teacher should adhere to the prescribed textbook

(2) Completing the syllabus on time leaving enough time for revision is important

(3) Creating a relaxed space wherechildren learn through dialogue and inquiry

(4) Teacher’s most important role in the classroom is to maintain discipline

ANS : (3) Creating a relaxed space wherechildren learn through dialogue and inquiry

15. Which  one  of  the  following classrooms      encourages        rich learning?

(1) A classroom with open activity corners  and  a  variety  of children’s  literature  in  open shelves accessible any time of the day

(2) A  classroom  with  neatly organized material in cupboards brought out once a week for free play

(3) A classroom with structured and planned learning driven by textbook content

(4) A classroom with a variety of material displayed in the class beyond the reach of children so that the material lasts longer

ANS : (1) A classroom with open activity corners  and  a  variety  of children’s  literature  in  open shelves accessible any time of the day

16. Which one of the following best describes the role of textbooks in the classroom?

(1) They maintain homogeneity in learning across a State or the Nation.

(2) They  provide  guidance  to teachers and parents about the
course of study.

(3) They form the most essential learning resource in a resource-starved context.

(4) They are one of the resource and reference materials available in the class.

ANS : (4) They are one of the resource and reference materials available in the class.

17. The National Curriculum Framework-2005 derives its understanding from—

(1) behaviourism

(2) constructivism

(3) cognitive theories

(4) humanism

ANS : (2) constructivism

18. The children in a class can be considered to be motivated if—

(1) they maintain discipline in the class

(2) all are regular in attendance

(3) they  ask  questions  seeking clarification from the teacher

(4) they come to school neatly dressed in uniform

ANS : (3) they  ask  questions  seeking clarification from the teacher

19. Which one of the following is the most suitable to improve children’s learning?

(1)      Teacher  should  explain  the content      using     different examples and illustrations.

(2) All types of learning material should be there in the class.

(3) Teacher should facilitate children to interact with each other on real life  situations.

(4) Regular assessment test should be conducted.

ANS : (3) Teacher should facilitate children to interact with each other on real life  situations.

20. The  discipline which  has a significant  role in  a learning environment is of the kind which helps—

(1) to create silence

(2) teachers to give instructions

(3) children rote memorize their lessons

(4) children to regulate and monitor their own learning

ANS : (4) children to regulate and monitor their own learning

21. Which  one  of  the  following statements is true about the role of
heredity and environment?

(1) A child’s ability to learn and perform is completely decided by the genes.

(2) Good care and a nutritious diet can fight off any disorder a child is born with.

(3) Environment plays a significant role only in the child’s language development.

(4) Certain aspects of development are influenced more by heredity and others more by environment.

ANS : (4) Certain aspects of development are influenced more by heredity and others more by environment.

22. Which one of the following statements cannot be attributed to Piaget’s theory?

(1) Children  construct  and  use knowledge about their world.

(2) Learning takes place through constant practice.

(3) Children act on their environment.

(4) Development occurs qualitative stages.

ANS : (2) Learning takes place through constant practice.

23. Which one of the following is not a limitation of the preoperational thought?

(1) Development of the symbolic thought

(2) Egocentrism

(3) Irreversibility

(4) Tendency to concentrate

ANS : (1) Development of the symbolic thought

24. Play has  a significant role in development of young children for the following reasons, except—

(1) it stimulates their senses

(2) it is just a pleasant way to spend time

(3) they acquire new skills and learn when to use them

(4) they gain mastery over their body

ANS : (2) it is just a pleasant way to spend time

25.Which one of the following questions invites children to think critically?

(1) What is the right answer?

(2) Can you think of a similar situation?

(3) What are the different ways in which we can solve this?

(4) Do you know the answer to this?

ANS : (3) What are the different ways in which we can solve this?

26. Which one of the following options best describes progressive education?

(1) Thematic units,  regular unit tests, ranking

(2) Personalized  learning,  ability grouping, labeling students

(3) Project method, ability grouping, ranking

(4) Learning  by  doing,  project method, cooperative learning

ANS : (4) Learning  by  doing,  project method, cooperative learning

27. Which one of the following statements about progressive education  explains Education is life itself ?

( I ) Schools are  not  required, children can learn from their life experiences.

(2) Education in schools should reflect the social and natural world.

(3) Life is the true educator.

(4) School   education should continue as long as possible.

ANS : (2) Education in schools should reflect the social and natural world.

28. Which one of the following can be considered as a contribution of Kohlberg’s theory?

(1) The theory has elaborate testing procedures.

(2) It establishes a clear relation-ship between moral reasoning and action.

(3) His belief is that children are moral philosophers.

(4) His theory has supported an association  between  cognitive maturity and moral maturity.

ANS : (4) His theory has supported an association  between  cognitive maturity and moral maturity.

29. The Zone of Proximal Development refers to—

(1) the developmental phase when child takes complete responsibility for learning

(2) a context in which children can almost perform a task on their own with the right level of support

(3) the  point in learning when support can be withdrawn

(4) the phase  when  maximum development is possible

ANS : (2) a context in which children can almost perform a task on their own with the right level of support

30. An androgynous personality—

(1) has a balance of what are generally considered masculine and feminine traits

(2) tends  to be  assertive  and arrogant

(3)adheres to stereotypical gender roles prevalent in the society

(4) refers to men with feminine traits

ANS : (4) refers to men with feminine traits

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *