CTET Solved Questions of Previous year Papers Set 5

CTET Solved Questions of Previous year Papers set 5

Solved questions of Previous year papers of CTET of CTET of years 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 is available here. CTET paper is conducted by CBSE. With these Questions, candidates can easily learn about the level of questions. This set of questions contains 30 questions of Child Development. Candidates preparing for CTET exams are advised to solve other previous year papers of CTET besides these Questions. Link to practice other questions of previous year paper of CTET is given at the end of this article. They are useful to understand exam pattern, and also to practice for upcoming Central Teacher Eligibility Test. Candidates can try to attempt these as sample papers also to build speed, accuracy and become familiar with answering questions asked from CTET syllabus.

Instructions for Candidates

1. CTET Paper 1 has five Parts, I, II, III, IV and V, consisting of 150 Objective Type Questions, each carrying 1 mark:

Part I: Child Development and Pedagogy (Q. 1 to Q. 30)

Part II: Mathematics (Q. 31 to Q. 60)

Part III: Environmental Studies (Q. 61 to Q. 90)

Part IV: Language I – (English/Hindi) (Q. 91 to Q. 120)

Part V: Language II – (English/Hindi) (Q.121 to Q.150)

2. Part IV contains 30 questions for Language I and Part V contains 30 questions for Language II. In this test booklet, only questions pertaining to English and Hindi language have been given. In case the language/s you have opted for as Language I and/or Language II is a language other than English or Hindi, please ask for a Test Booklet that contains questions on that language. The languages being answered must tally with the languages opted for in your Application Form.

3. Candidates are required to attempt questions in Part V (Language II) in a language other than the one chosen as Language I (in Part IV) from the list of languages.

SET 5 Child Development Questions for Practice

1.    In the progressive model of education as implemented. by CBSE, socialization of children is done in such a way so as to expect them to

(1) give up time-consuming social habits and learn how to score good grades

(2)   be an active participant in the group work and learn social
skills

(3)   prepare themselves to conformto the rules and regulations of society without questioning

(4) accept what they are offered by the school irrespective of their social background

ANS : (2)   be an active participant in the group work and learn social
skills

2.    Which of the following is based on Vygotsky’s sociocultural theory?

(1) Operant conditioning

(2)  Reciprocal teaching

(3) Culture-neutral cognitive development

(4)  Insight learning

ANS : (3) Culture-neutral cognitive development

3. A teacher says to her dais, “As individual assignments are designed to help individual students learn more effectively, all itudenti should complete assignments prescribed without any assistance.”. She is referring to which of the following stages of Kohlberg’s moral development?

(1) Conventional stage 4 —law and order

(2)  Post-conventional stage 5 -social contract

(3)  Pre-conventional .stage 1 —punishment avoidance

(4)  Pre-conventional stage 2 —individualism and exchange

ANS : (1) Conventional stage 4 —law and order

4. Fourteen-year-old Devika is attempting to develop a sense of ,herself as a separate, self-governing individual. She is developing

(1)  hatred for rules

(2)  autonomy

(3)  teenage arrogance

(4)  maturity

ANS : (1)  hatred for rules

5.    In context of progressive education, which of the following statements is true according to John Dewey?

(1) There should not be a place for democracy in a classroom

(2) Students should be able to solve social problems themselves

(3)  Curiosity does,not belong to the inherent nature of students rather it is to be c ultivated

(4)  Students should be observed and not heard in the classroom

ANS : (4)  Students should be observed and not heard in the classroom

 

6. A disorder related to language comprehension is

(1) apraxia

(2) dyslexia

(3) aspeechxia

(4) aphasia

ANS : (4) aphasia

7.    Following are the critical views about the ‘Theory of Multiple Intelligences’, except

(1) it is not research-based

(2) different intelligences demand different methods for different students.

(3) gifted students usually excel in a single domain      •

(4)  it lacks of empirical support

ANS : (1) it is not research-based

8.    Theory of Multiple Intelligences cannot be -legitimized as it

(1) is not possible to measure different intelligences as there are no specific tests

(2) does not place equal importance      on all seven intelligences

(3)  is based only on sound empirical studies done by Abraham Maslow throughout his life

(4)  is not compatible with general intelligence ‘g’, which is most important

ANS : (1) is not possible to measure different intelligences as there are no specific tests

9. The individual differences students in a classroom are

(1) disadvantageous as teachers need to control a diverse classroom

(2) detrimental as they lead student-student conflicts

(3)  inexpedient as they reduce the speed of the curriculum transaction to the level of the slowest student

(4)  advantageous as they lead teacher to explore a wider pool of cognitive structures

ANS : (2) detrimental as they lead student-student conflicts

10.  School-based assessment was introduced to

(1) decentralize the power of Boards of school education in the country

(2)  ensure the holistic development of all the students

(3)  motivate teachers to punctiliously record all the’ activities of students for better interpretation of their progress

(4)  encourage schools to excel by competing with ” the other schools in their area.

ANS : (4)  encourage schools to excel by competing with ” the other schools in their area.

11. Which one of the following related to other options? is not       

(1) Organizing question-answer sessions

(2)  Taking feedback from students on a topic

(3)  Conducting quiz

(4)  Modeling the skills of self-assessment

ANS : (3)  Conducting quiz

12.  Which one of the following questions is correctly matched with its specified domain?

(1) Could you group your Evaluating students on the basis of their achievement ins mathematics?

(2) What was the turning : Creating point in the cricket match telecasted last night?

(3)  Write down a new : Applipation recipe to cook chicken by using herbs.

(4) Determine which of the Analyzing given measures would most likely lead to achieve best results.

ANS : (3)  Write down a new : Application recipe to cook chicken by using herbs.

13. Which of the following is the most effective way to convey students from disadvantaged sections that you expect them to participate and succeed?

(1) Articulate your confidence in their ability to succeed

(2) Develop your own-interest in the topics to be taught

(3) Compare them with other children as frequently as possible to make them realize their goal

(4) Emphasize the Point that you have high expectation of them

ANS : (1) Articulate your confidence in their ability to succeed

14. Following are the examples developmental disorder, except

(1) autism

(2)  cerebral palsy

(3)  post-traumatic stress

(4)  attention deficit hyperactivity disorder

ANS : (2)  cerebral palsy

15.  Multiple pedagogical techniques, assorted learning material, multiple assessment techniques and varying the complexity and nature of the content are associated with which of the following?

(1) Universal design for learning

(2)  Remedial teaching

(3)  Differentiated instruction

(4)  Reciprocal teaching

ANS : (4)  Reciprocal teaching

16.  Which of the following is true about gifted learners?

(1) They   make everyone else smarter and are essential for collaborative learning

(2) They always lead others and assume extra responsibility in the classroom

(3)  They may achieve lower grades due to their heightened sensitivity

(4)  Their importance is primarily due to their brainpower

ANS : (1) They  make everyone else smarter and are essential for collaborative learning

17.  Inclusion in schools primarily focuses on

(1) making subtle provisions for special category children

(2) fulfilling the needs of children with disabilities only

(3)  meeting the need of the disabled child at the expense of entire class

(4) including the educational needs of illiterate parents in schools

ANS : (4) including the educational needs of illiterate parents in schools

18.- The cause of learned helplessness in children is their

(1) acquired behaviour that they will not succeed

(2) callous attitude towards classroom activities

(3) non-compliance with expectations of their parents

(4)  moral decision for not taking up studies seriously

ANS : (4)  moral decision for not taking up studies seriously

19.  If a student is consistently getting lower grades in school, her parents can be advised to help her by

(1) working in close association with teachers

(2) withholding mobile phones, movies, comics and extra time for play

(3)  narrating her the hardships of life for those who do not possess proper education

(4)  forcing her to work harder at home

ANS : (3)  narrating her the hardships of life for those who do not possess proper education

20. Which of the following does not deter problem solving?

(1) Insight

(2) Mental sets.

(3) Entrenchment

(4) Fixation

ANS : (2) Mental sets.

21. A teacher is connecting a text to the previously learnt text and showing children how to summarize it. She is

(1) helping children to develop their own strategy to comprehend it

(2) insinuating that there is no need to go through the entire text

(3)  reinforcing the importance of text from the assessment point of view

(4)  encouraging children to mug it up as effectively as possible

ANS : (4)  encouraging children to mug it up as effectively as possible

22. What kind of errors is common a learner who is learning his mother tongue and the learner who learns the same language as a second language?

( 1) Overgeneralization

(2) Simplification

(3)  Developmental

(4)  Hypercorrection

ANS : (3)  Developmental

23.  The stress affects performance in examinations. This fact reflects which of the following relationships?

(1) Cognition-Emotion

(2)  Stress-Omission

(3) Performance-Anxiety

(4)  Cognition-Competition

ANS : (4)  Cognition-Competition

24. A teacher is trying to counsel a child who is not performing well after an accident. Which one of the following is most appropriate about counseling in schools?

(1) It is about the palliative measures for making people comfortable

(2)  It builds self-confidence of people by letting them explore their own thoughts

(3) It is about giving the best possible advice to students about their future career options

(4)  It can be done only by the professional expert

ANS : (4)  It can be done only by the professional expert

25.  Which of the following would encourage the least a student who wants to become a highly creative theater artist?

(1) Try to win the State level competition that will ensure you scholarship

(2)  Develop empathetic, amicable and supportive relationships with your peer theater artists

(3) Devote your time to those theatrical skills that you find most enjoyable

(4)  Read about the performances of the world’s best theater artists and try to learn

ANS : (1) Try to win the State level competition that will ensure you scholarship

26.  Which of the following theorfits would be of the opinion that students study hard for their personal growth and development?

(1)  Bandura

(2)  Maslow

(3)  Skinner

(4)  Piaget

ANS :

27. Which of the following factors supports learning in a classroom?

(1) Increasing the number of tests to motivate children to learn

(2)  Supporting the autonomy of children by the teachers

(3)  Sticking to one particular method of instruction to maintain uniformity

(4) Increasing the time interval of periods from 40′. minutes to 50 minutes

ANS : (2)  Supporting the autonomy of children by the teachers

28. Mature students   

(1) believe that emotion has no place in their studies

(2) resolve easily all their conflicts with their intellect

(3)  sometimes need emotional support in their studies

(4) do not get upset by studies in difficult situations

ANS : (2) resolve easily all their conflicts with their intellect

29. A child coming to pre-school for the first time cries profusely. After two years when the same child goes to the primary school for the first time, he does not express his tension by crying rather his shoulder and neck muscles become tense. This change in his behaviour can be explained on the basis of which of the following principles?

(1) Development proceeds in sequential manner

(2) Development is gradual

(3)Development is different different people

(4) Development is characterized by differentiation and integration

ANS : (2) Development is gradual

30. Which of the following statements is true?

(1) Genetic makeup impacts responsiveness of an individual to qualities of the environment

(2) Adoptive children possess same IQs as their adoptive siblings

(3) Experience does not influence brain development

(4) Intelligence remains unaffected by the schooling

ANS : (3) Experience does not influence brain development

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *